Výuka vaření na školách
Předmět byl do výuky dívek zaváděn po okupaci v souvislosti s jejich přípravou na budoucí roli matek a hospodyň.
Vzhledem k nedostatku potravin a existujícímu přídělovému hospodářství (
přídělové hospodářství ) bylo vyučování vaření leckdy komplikováno.
Školy musely obecním úřadům předkládat přesný výkaz lekcí a počet žákyň, které se jich v době jednoho lístkového období (4 týdny) zúčastní. Podle toho vydávaly obecní úřady školám odběrní listy.
Na jednu osobu a lekci byla například v roce 1940 určena tato dávka potravin1:
maso - 50 g
vejce - 1/3 kusu
mléko - 1/16 l
cukr - 20 g
mouka - 60 g
pečivo - 10 g
obilniny - 10 g
luštěniny - 10 g
tuk 16 g
Ve školách, kde se vzdělávaly učitelky domácích nauk, mohlo být při výuce vaření užito 22 g tuku.
Ukázka přídělového lístku na tuky pro děti od 6 do 14 let.
Památník Terezín, APT 10 278.
_______________________________________________________________________________________________________
1 Dle SOkA Litoměřice se sídlem v Lovosicích, fond 752 - Státní reálné gymnázium Roudnice n. L., k. 16a, oběžník ve věci přídělu potravin pro vyučování vaření na měšťanských a středních školách.