Den mládeže v Roudnici nad Labem 3. - 4. června 1944


Co se můžeme o této akci a o činnosti Kuratoria v Roudnici nad Labem dočíst v albu, které bylo při příležitosti Dne mládeže v roce 1944, vydáno:

Práce Kuratoria pro výchovu mládeže v tomto městě začala 14. 3. 1943, kdy se tu konal první tábor pro spolupracovníky. Postupně se zde konaly další kurzy, plavecká mistrovství, Den mládeže 1943 v Roudnici n. L. a pak zájezd na Den mládeže do Prahy. Svoji činnost zdárně rozvíjela i dívčí odnož Kuratoria.

Vyvrcholením veškeré činnosti se stal Letní den mládeže v červnu 1944. Jeho předehrou byl Jarní den mládeže. Na Letním dnu mládeže byla překvapující účast rodičů, kteří se přišli podívat na svoje děti a úplně nadšeni odcházeli s vnitřním uspokojením a vědomím, že mládež je v dobrých rukách.

Tento list byl vydán v době, kdy nepřítel kulturní a nové Evropy zahájil invasní boj na Západě. Letní den mládeže je důkazem, jak plodný je národní socialismus, ke kterému se mládež okresu hlásí ne rozumem, ale srdcem, a která věří, že příští Letní den se bude konat ve znamení vítězství nového, krásného řádu  Adolfa Hitlera a jeho hrdé branné moci.

Upomínkové album bylo vydáno v česko-německé verzi a bylo doplněno mnoha fotkami.

IMG 0001

IMG 0008

IMG 0009

IMG 0010

IMG 0012

SOkA Litoměřice se sídlem v Lovosicích, sbírka dokumentace, perzekuce studenstva 1942.