15. březen


Den obsazení českých zemí německou armádou, která je vzala, jak se tehdy tvrdilo, pod svou ochranu. O den později (16. března 1939) byl na Pražském hradě vyhlášen Protektorát Čechy a Morava.

Jak se tento den na obecných školách slavil? Podívejme se, jak o tom hovoří školní kroniky:

První výročí zřízení Protektorátu Čechy a Morava bylo oslaveno proslovem ke všemu žactvu shromážděnému v II. třídě. Po proslovu bylo na škole prázdno. Budova byla vyzdobena říšskou národní vlajkou a vlajkou Protektorátu Č.[echy] a M[orava].“ (Kronika obecné školy Bzová, zápis k školnímu roku 1939/1940.)

(…) bylo vzpomenuto zřízení Prot.[ektorátu] Čechy a Morava. Žactvu byla vyložena nutnost a moudrost rozhodnutí stát.[ního] presidenta dr. E. Háchy, který svým činem uchránil naší zemi od hrůz války.“ (Kronika obecné školy Chyňava, zápis k školnímu roku 1941/1942.)

Na některých školách byly též poslouchány politické projevy o významu tohoto dne, jež vysílal protektorátní rozhlas. Ovšem pokud školy měly rozhlasový přijímač a do obce byla zavedena elektřina.

Co bylo povinným slavením a připomínáním tohoto výročí na školách sledováno? Jak je 15. březen vykládán dnes?

Odpověď částečně nalezenete, jestliže si poslechnete projev prezidenta Emila Háchy, který pronesl v březnu 1939 po obsazení českých zemí německou armádou, nebo projev ministra školství Emanuela Moravce k 6. výročí vzniku Protektorátu z března 1945.