Protipožární hlídky (Brandwache)


 

K ochraně školy před požárem byly zřizovány několikačlenné protipožární hlídky.

Jejich složení bylo dané, nesmělo být měněno. Žáci se na hlídce prostřídávali. Účast na hlídce byla povinná. Služba bývala vypisována na celý týden, včetně sobot, nedělí a volných dnů, např. žáci museli držet hlídku i na Štědrý den. Normálně se nastupovalo do služby ve 20 hodin, na Štědrý den ve 22 hodin.

Hlídka měla své povinnosti, které musela dodržovat.

Chování členů protipožárních hlídek, jak se dozvídáme z dobových spisů, se leckdy vymykalo tehdejším představám o slušném vychování. V kronice Reálného gymnázia v Roudnici nad Labem z doby po osvobození se kupříkladu píše, že „žáci měli v budově noční (protiletecké) hlídky, což zase vedlo k tomu, že si krátili čas hrou v kostky nebo si navykli jiným zlořádům…“ 1.

Na Reálném gymnáziu v Táboře byli například někteří velitelé a členové hlídek potrestáni peněžní pokutou a sníženou známkou z mravů za ušpiněnou a „pomuchlanou“ knihu se zápisy, do niž vepisovali dle ředitelství školy nepodstatné záznamy o kouření kamen apod.

 


1 SOkA Litoměřice se sídlem v Lovosicích, fond Gymnázium v Roudnici nad Labem, kronika reálného gymnázia v Roudnici nad Labem.