A jak byly učebnice opravovány?


K revizi učebnic byli vybráni konkrétní profesoři, kteří dostali pověřovací dopis ke kontrole určité učebnice. Měli za úkol sepsat místa učebnice, která nevyhovovala novému režimu, a poté odevzdat vypracovaný posudek ředitelství školy, které ho poslalo na příslušný úřad.

Na co si musel posuzující dát pozor:

  • Jako nepřípustná musela být bez výjimky zaškrtnuta všechna označení připomínající politický režim před 15. březnem 1939 (např. slova Československo, československý, Československá republika, naše republika, zkratky ČSR, čsl., , slovo státní – např. státní nakladatelství apod., legionář, legie…).

  • Topografické názvy, kde se mluví o území převážně osídleném německým obyvatelstvem, a to v případě, kdy není na prvním místě uveden původní název německý (např. Liberec, Trutnov, Ústí nad Labem, Norimberk, Mnichov…).

  • Nepřípustné byly všechny údaje, které byly v rozporu s novou úpravou hranic.

Prohlédněte si příklady pojmů a vyobrazení z hlediska okupantů nepřípustných. Proč jim zrovna tyto vadily? Nahlédněte též do galerie učebnic opravovaných za Protektorátu a zkuste sami zjistit na některém příkladu proškrtané učebnice, co z ní muselo být konkrétně odstraněno a proč?